2012. március 7., szerda

Kedves látogató. Mielőtt felújításba, vagy 

valaminek a kiépítésébe kezdene, érdemes 

átolvasni ezt az írást, anyagi és egyéb haszna is 

lehet.          
                                                                                   
                                                                                              
 Vízszerelés és fűtés szerelés                  otthon,alapfokon

Ez a blog, az otthoni saját vízszereléssel fog foglalkozni. Ma már az anyagok, eljutottak egy olyan szintre, amikor kisebb-nagyobb vízszerelési munkákat egyedül, mi is elvégezhetünk, ha van egy kis érzékünk hozzá. Amennyiben abszolút kétbalkezesek vagyunk, és ezt el is ismerjük, azért hívjunk inkább szerelőt :) 
Ez az oldal, nem egy tudományos értekezés. Itt nem az a lényeg, hogy hogyan lehet nem megcsinálni.Itt az, hogy ha van valakinek egy kis érzéke hozzá, de nincs sok pénze,vagy szeret barkácsolni hát az is bátran nekiállhasson. Én itt most nem adom át a bölcsek kövét. Azért ne feledjük, hogy ez egy szakma, évekig tanulják.Ezért én csak kisebb átalakításokra gondoltam.Semmiképpen az egész ház víz-fűtésére. Oda még sok minden kell. Essünk hát neki !  

____________________________________

                                    Méretek,rendszerek.
 Először is tisztázzuk a méreteket. Bár a hivatalos mértékegység a milliméter, a vízvezetékeknél,szereléseknél a menetes részekre, még tartja magát a "coll". Tehát ha bemegyünk egy szerelvényboltba, és milliméterben próbálunk kérni valamit, ne csodálkozzunk, ha az eladót szorgos fejszámolásba kergetjük. De ezt
a "coll"-se úgy értsük, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Tehát ha biztosak akarunk lenni abban, hogy jót kapunk, nem árt ha inkább mi számoljuk ki. Tehát feltételezve, hogy nincs mindenkinek otthon tolómérője,a méretek kb: a ( " )jel, a colt jelzi. 1/4"-12mm   3/8"-15mm   1/2"-21mm   3/4"-26mm    1"-32mm   5/4"-41mm  6/4"-46mm   2"-58mm És akkor még nem beszéltünk, a különböző rendszerek méretkavalkádjáról. Tehát, a kiinduló pont a régi horganyzott 1/2 colos cső. Ez kb 21mm külső átmérővel rendelkezik. A réz csöveknél, ez a 15-ös átmérőnek felel meg, A PP-R rendszernél a 20-as, míg az AL-PEX a 16-os számra esküszik.Ez nem holmi üres méretezés, ez mögött kőkemény számítások, átfolyási tényezők súrlódási együttható stb. húzódik meg. Minden rendszer alatt leírom majd melyik méret hova való. A legelterjedtebbek az alant lévő rendszerek, és mi is inkább ezzel fogunk foglalkozni. 

____________________________________

                          Vörös réz rendszer


Az egyik legrégebben alkalmazott technológia. Viszonylag egyszerű kezelhetőség, időállóság és gyors szerelhetősége teszi kívánatossá. De az ára...Mióta a Kínaiak rákapcsoltak,és minden nyersanyagot felvásárolnak, a réz ára megtöbbszöröződött. Általában szálban lehet kapni 2m 2.5m és 5m.-es szálakban. Boltja válogatja. Mint ahogy azt is,vágnak e el szálat a kedvünkért. Az idomok viszonylag olcsóak, bár sok kell belőlük. Vannak úgynevezett "indító" idomok. Ezek egyik fele menetes,(külső vagy belső) a másik fele pedig forrasztható. És vannak a csak forrasztható idomok. Könyök, T, kerülő, ív, 45 fokos, hogy csak a fontosabbakat említsem. Méretben az alap a 15mm-es. Ez külső méretet jelöl. Egy fogyasztóhoz, ill. egy kisebb radiátorhoz elég. Ahogy nő a fogyasztók száma, úgy nő az átmérő. 18mm, 22mm, 28mm, Ennél nagyobb átlag házba nem kell. Ne feledjük, hogy viszonylag ritkán van olyan hogy egyszerre 3 csapot használunk. Ezért ivóvíznél elég a 18mm. Fűtésnél más a helyzet, hisz ott meghatározza a távolság, a fűtés fajtája, illetve a fűtőtestek száma. Ivóvíz, és fűtésszerelésre is alkalmas. Akár falban, akár azon kívül .A kötéseket forrasztással tudjuk elérni. A forrasztás, mint olyan, nem egy bonyolult művelet. A réz csövet, és az idomokat az összetoldás helyén megtisztítjuk, erre a célra kapni belső csőkefét, és külső tisztító kendőt. Tisztítás után úgynevezett folyasztó szerrel kell bekenni azt az idomot, amelyiket a másikba bedugjuk. Ez a szer fogja meghatározni, hogy a forrasztó ón hova fog eljutni. Ne vigyük túlzásba, és csak akkora darabot kenjünk be, amekkora felület találkozni fog. A folyasztó szerekből is viszonylag nagy a választék, de laikus létünkre olyat válasszunk, amelyik már tartalmaz cinket. Pl: Degufit 2000. Sokkal könnyebb dolgozni vele, és kisebb a hibázási lehetőségünk. Bár nem a legolcsóbb, de a csempét leverni sem olcsó mulatság:) Tehát bekentük folyasztóval, dugjuk össze, és kezdjük melegíteni. Ezt egy úgynevezett forrasztólámpával tehetjük meg. Kis gázpalackkal működik. Ja ha nem mondtam volna, a melegítés nyílt lánggal történik. Tehát minden biztosítási kötvényünket, amelyik tűzvészre fizet, előre vigyük valami rokonhoz. Így gyorsabban jutunk a pénzünkhöz. :) Tehát fokozott óvatosság hölgyeim és uraim. Szóval szépen melegítjük -melegítjük, elkezd elszíneződni, ekkor próbáljuk meg a forrasztó ónt a kötéshez érinteni. Amennyiben elég meleg, pikk-pakk eltűnik a résben. Kis átmérőjű csöveknél kb.: 2cm ón elég, feltételezve, hogy 2mm átmérőjű tekercses ónt használunk. Vegyük el a melegítő lámpát, és fújjuk meg a forrasztásunkat. Hamar megszilárdul, de sokáig tart míg kihűl, Ha tudjuk nyomjuk egy vödör vízbe. A forrasztáshoz ennyi dolog szükséges. Beszerezhető kb:15 000 Ft-ért 


                                                                                                                           
Itt egy videó a műveletről, több dologgal is foglalkozik, szűrjük ki belőle a nekünk valót.
       


____________________________________
                         PP-r (polipropilén) rendszer 

Más néven sütős rendszer. Egy speciális szerszám kell hozzá, amely hővel összesüti a különböző idomokat. Miután összesütöttük őket, teljesen homogén varratot kapunk, azaz nem lehet megállapítani a két rész határát.Ha jól dolgozunk vele, szerintem az egyik legmegbízhatóbb kötést kapjuk.
Alant egy videót láthatunk a szereléséről, nem én készítettem, csak úgy találtam.
A gépet megvehetjük kb. 25000 Forintért néhány alap fejjel együtt.





____________________________________

                             AluPress

Ez az egyik legkorszerűbb, és legkönnyebben szerelhető rendszer. A hozzá tartozó
cső egy több rétegből álló összetett anyag. Pontosabban 5 rétegből áll. Kívülről befele  
haladva, egy külső védő műanyag héj, majd nagy teherbírású ragasztó, egy 
alumínium réteg, megint ragasztó, és végül újra műanyag, de ez más mint a külső.
A legkorszerűbb formája, a térhálósított műanyag, és lézervarratos alu rétegű cső.
Ez a rendszer mehet ivóvízre, fűtésre, vagy akár padlófűtésre is. Rengeteg gyártó  
gyártja, különböző árban, és minőségben. Érdemesebb beruházni a nagyobb gyártók
termékeibe, hosszú távon jobban megtérül, nem is beszélve a gyári hibák előfordulási
esélyére. A legjobbak, szubjektív véleményem alapján,a Henco, Comap, Viega, Rehau,
Bár magával a csővel szinte sosincs bibi, a hozzá tartozó szerelvényeknél, a márka
már sokkal fontosabb. Ezért a kínai gyártókat, én nem igazán ajánlanám. Alapvető,
hogy amilyen márka a cső, olyan legyen a szerelvény is, már csak a rendszer
garancia (amit minden jobb gyártó nyújt) miatt is. A rendszer lényege, hogy az idomok 
rá vannak presszelve, nyomva a csőre. Egy nagy erejű gép kell hozzá, és hozzá 
tartozó nyomó fej. Mivel ez elég drága, általában az ezzel való munkát szakemberre 
bízzák. De ha tudunk szerezni, egy- két  próbanyomás árán  rájöhetünk, hogy ez sem 
ördöngősség. Van hozzá kézi szerszám is, a kisebb méreteknél használható, de ha 
sokat kell nyomni, az próbára teszi az izmainkat rendesen. Ami még fontos, és ezzel 
vannak a szerelők a sírba téve, és ezért is jóformán kihagyhatatlanok, mert szinte 
ahány márka annyiféle nyomófej kell. Ezt egy szerelő évek alatt összeszedegeti, de 
nagyon drágák. Nem beszélve arról, hogy hogy márkánként is kell több méret. Alap 
méretek ebben a  rendszerben a 16, 18, 20 mm, de szükség lehet még 25,vagy 26, 
esetleg 32mm-re is.A szerelvények lehetnek csak fémből, és műanyag fém keveréke. 
Legújabban már ez utóbbi az elterjedt.

Itt egy rövid videó a kézi presszelésről:
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhmmmmhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Szorítógyűrűs-kulcsos

Na ez az a rendszer aminek a legnyugodtabban nekiállhatunk. Kis odafigyeléssel
remek szereléseket csinálhatunk. A cső ugyan az mint az előzőnél, tehát ötrétegű alu cső. Az idomok szereléséhez viszont elég két villáskulcs. Pontosabban több, mivel minden mérethez más kell. De két állítható kulcs elég. Az egyik ellentartani, a másik meghúzni a szorító anyát. Persze kell még azért valamilyen csővágó eszköz, most már elég olcsón lehet venni hozzá kimondott műanyag csővágó ollót 3-5000 ft. 
És kell még egy kalibráló, ami a cső végét kikerekíti, mivelhogy amikor elvágjuk egy kicsit elipszis alakú lesz. A cső tekercsben kapható, 100-200m-es, de levágnak nekünk amennyi kell, mert minden méternél meg van jelölve. Néhány tipp, amitöl egy szerelőnek kihullik a haja, de egy leleményes kontárnak jól jöhet. A csövet egy éles késsel is el lehet vágni, akár egy tapéta vágóval is, bár annak könnyen törik a pengéje.
Ha mondjuk 16-os csővel akarunk szerelni mert csak a mosógépnek akarunk egy kiállást, akkor jó ha tudjuk, hogy annak a belső átmérője kb. 12 mm. tehát ha van valami rúd ami belepasszol, azzal is ki tudjuk kerekíteni. Az idomok többnyire fémből készülnek. Ilyen a cső :
És így néznek ki a csatlakozók:
Tehát a szerelés sorrendje nagy vonalakban. Cső elvág, a csatlakozó anyás része felhúz a csőre, majd a csatlakozó szorító gyűrűje is felhúz a csőre, kikerekítés, a csövet ráhúzzuk a csatlakozó csöcs részére ütközésig, a szorító gyűrű is ráhúz ütközésig, majd az anyát rátekerjük. Addig kell tekerni kb, amíg meg nem nyikkan. De vigyázat. A csöcs részen többnyire van egy vagy kettő tömítő gyűrű. Nagyon vigyázzunk, hogy a csővel le ne toljuk, vagy össze ne gyűrjük.
És ne felejtsünk el ellent tartani. Ami nagyon fontos NE FALAZZUK BE ! Ezek a csatlakozók hajlamosak idővel egy kicsit visszatekeredni. Tehát lehet, hogy idővel újra rá kell húzni egy kicsit. A falban ez nehézkes. A cső mehet a falba, a csatlakozás nem. 

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Aztán van egy még egyszerűbb  lehetőség is, de egy kicsit drágább. Ez a PUSH, azaz
                                   ÖSSZENYOMÓS Rendszer

Ennek a csöve szintén az előbbi ötrétegű alu cső. Az idomokkal semmit nem kell csinálni, csak a csövet koppanásig belenyomni és kész. Tehát cső elvág, kikerekít, idomba belenyom, csókolom.  
És itt egy videó. Az elején a kalibrálásról van szó, a vidi közepétől kb. az érdemi lényeg.

Egy baj van ezzel a rendszerrel, hogy kevés helyen forgalmazzák, mert a szerelők nem igazán szeretik. De nekünk kisebb munkára tök jó.

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

És most néhány általános tudnivaló.

Radiátor szelepek: A legáltalánosabbak a tekergetős, illetve a thermo fejes szelepek.
A tekergetős kézi beállítást igényel, ha meleg van elzár, ha hideg kinyit. Nekünk kell szabályozni, hogy kb. mikor jó. Olcsó, de odafigyelést igényel.
A thermo fejes automatikusan magától szabályozza hőmérsékletet, egy előre beállított
hőfokon. Két részből áll, magából a szelepből, és egy thermosztatikus fejből. A szelepen van ugyan egy kis műanyag sapka, amivel kézileg lehet állítgatni, de nem túl tartós, mert ez a szelep nem erre lett kitalálva. Tehát minél előbb rá kell tenni a thermo fejet.  Ezeknél vigyázni kell, mert márka függő. Azaz amilyen a szelep, olyan legyen a fej is. Visszatérő probléma, hogy ha néhány év után tönkre megy a fej, és mi nem emlékszünk milyen márkát vettünk annak idején, nehéz lesz találni hozzá újat. És sokszor hiába visszük a fejet magunkkal a boltba, ha valami noném szelepet vettünk, nem biztos, hogy segíteni tudnak. Tehát itt is érdemesebb a jól ismert márkákat venni.(Herz, Danfoss, Heimeier, Comap) Ezek sok tíz éve vannak a piacon, és jó eséllyel lesznek is még egy darabig. Bár az áruk sokszor 2-3 szorosa a kínainak. Vagy ha olcsót veszünk, vegyünk 1-2 tartalékot is egyből. De a legjobb ha a nevét megjegyezzük. Sokszor nincs rájuk írva, csak a dobozon. Egy dobozt tegyünk el.

Vásárlás, beszerzés: Próbáljunk szaküzletet találni. A Baumax, vagy Praktiker, nem jó választás. Ott nem értenek hozzá. Csak ki van rakva fogd és vidd. Sőt általában drágábbak is, igaz vasárnap is nyitva vannak. A kisebb szaküzletekben jó eséllyel
értenek hozzá, készek segíteni, és még szakembert is tudnak ajánlani. 

Árajánlat: Ha nagyobb munka előtt állunk,fűtés felújítás,vízvezeték felújítás, (És ez már nem a csináld magad kategória !) nyugodtan kérhetünk árajánlatot. Persze az eladó nincs tisztában a házunk, lakásunk paramétereivel, lehetőségeivel. Tehát menjünk be egy üzletbe, mondjuk meg mit akarunk csináltatni, és kérjük, hogy ajánljanak szakembert. Eme szakival azután beszéljük át mit akarunk, és mennyink van rá. Ő össze írja az anyagszükségletet, és vagy mi, vagy ő beszerez egy-két ajánlatot. Jó eséllyel jobban járunk ha ő teszi, mert jóban van a boltosokkal, és jobban tudja mit mivel lehet behelyettesíteni. De mi is járhatunk boltokat a listával, és kérhetünk árajánlatokat. Azt ne képzeljük, hogy 150 000 forintért leborulnak a lábunk elé és hálaimát mormolnak. Ez a pénz csak nekünk sok. Ne várjuk hogy majd adnak 20% kedvezményt mert ilyen sok pénzt otthagyunk. Mivel nagy a konkurencia elég nyomott árakon dolgoznak a boltok, tehát kicsi a haszonkulcs. Csak milliós összegeknél tudnak nagyobb kedvezményt adni. De 5-7 % így is leeshet. Az üzletek csak olyan szakembert ajánlanak, akiben ők is megbíznak, és tudják hogy jól dolgozik. Nekik sem jó reklám a kontár.








51 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon-nagyon jó ez a leírás, rengeteget tanultam belőle! Köszönöm, hogy ezt megosztottad.

    Egyetlen kérdésem van csak: a Szorítógyűrűs-kulcsos módszerhez azt írod, hogy a csatlakozókat ne falazzuk be. Ezt hogy lehet a gyakorlatban megoldani? Minden egyes T idomnál és könyöknél ki kell lógatni a csövet a falon kívülre? Ez elég hülyén nézne ki. Vagy mindenhova revíziós nyílást kellene szerelni? Úgy nézne ki a fürdőszoba mint a katicabogár szárnya, tele lenne pöttyökkel.

    Nem beszélve arról, hogy a kiállásoknál ahol rákerül a csap nem is tudom hogy lehetne ezt megoldani. Ott ugye ki van fúrva a fal, kijön a cső és aztán bevakolják, többek között azért is, hogy legyen tartása. De ha nem is vakolnák le, hanem pl. bilinccsel hozzáfogatnák a téglához, akkor sincs ott elég hely, hogy egy kulcs beférjen.

    Tudnál ebben segíteni?

    Egyébként gipszkarton falban vezetném el a csöveket, ha ez fontos. Van ahol a gipszkartonból jön ki, van ahol a gipszkartonra rakott csempéből.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Falban és gipszkartonban nem ajánlatos szorítógyűrűs kötést tenni.

      Törlés
    2. Falban és gipszkartonban nem ajánlatos szorítógyűrűs kötést tenni.

      Törlés
  2. Szia.
    A szorítógyűrűs megoldással az a baj,hogy idővel a meghúzott idom is vissza engedhet. Nem biztos, de már megesett. És ott bizony elkezd szivárogni. Ezért jellemzően ezt a fajtát csak falon kívül ildomos vezetni. Persze a gyártók szerint ez nem fordulhat elő, de azért előfordult. De ha mégis muszáj falban vezetni, akkor spóroljunk az idommal. Inkább több csövet és kevesebb idomot. Könyök helyett inkább hajlítani a csöveket. Lehet kapni hajlító rugót, azzal egészen kicsi kanyarokat lehet csinálni a cső károsodása nélkül. A több csövet arra használjuk, hogy minél inkább egy helyre csoportosítsuk a nélkülözhetetlen idomokat, és oda bizony szerviz ablakot kell beiktatni.A falikorongoknál, tehát ahova a csapokat kell betekerni, nem marad más mint a remény. Tehát a probléma bekövetkeztének esélye kicsi, de nem nulla. Talán segít, ha márkás terméket veszünk, mint minőség, mint biztosítás tekintetében. Ezekhez a termékekhez van egyfajta termékbiztosítás ami fizet, hogy ha szakszerű munka ellenére még is csak baj történne. De ehhez számlaképes szakinak kellene beszerelnie a cuccot.
    Remélem segíthettem :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, értem már, köszönöm!

    Valószínűleg akkor járok jól, ha megpróbálok valahonnan préselő szerszámot szerezni egy napra. Összesen 11 helyen kell rányomni és mind kiállás, a kanyarodásokat elintézném a klasszikus módszerrel: nagy ívben meghajtva bevezetve a sarokba aztán nagy ívben a másik falra. Kicsit hülyén fog kinézni és le kell dokumentálni, nehogy belefúrjak, de amúgy rendben lesz.

    Nem tudod hol lehetne ilyen préselő szerszámot bérelni és kb. mennyibe kerül?

    VálaszTörlés
  4. Ezek általában abban a boltban vannak, ahol a szerelvények is kaphatók csak sok esetben a szerelők kaphatják meg. De valószínűleg meg lehet velük beszélni a dolgokat, ha megfelelően állunk hozzá :) (kaucio biztos lesz mert több százezer forint egy ilyen eszköz.) Gépkölcsönzőknél is utána lehet nézni, pl. Ramirent.

    VálaszTörlés
  5. Ja elfelejtkeztem a kézi presszelőről. Az olcsóbb bár a 20-as idomokat, már elég nehéz vele nyomni, de nem lehetetlen :) És ha van a boltban, talán könnyebben kölcsön is adják.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm az infókat, bepróbálkozok. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia,

    szeretném megköszönni, hogy összeállítottad ezt az anyagot és válaszoltál a kérdéseimre. Nagyon sokat segített. Tegnap előtt este végeztem a lakásomban a vízszereléssel Végül 18-as réz csővel dolgoztam és forrasztásos kötések lettek. Két napja nyomás alatt van és sehol nem ereszt. Igaz, hogy három napig dolgoztam vele a tapasztalatlanságom miatt, de nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel és ezt nem kis részben neked is köszönhetem. Nagyon sok tapasztalatot szereztem és örülök, hogy belevágtam, mindenkinek azt üzenem aki ezen gondolkodik, hogy csak bátran. Ha nem jön össze még mindig lehet szakembert hívni.

    Pár hasznos infó annak aki idetéved:

    A réz sokkal tartósabb mint a műanyag, ez tény. Általánosan elterjedt nézet, hogy a rézből készült rendszer kitart addig amíg az épület amibe beszerelték. Egy jól elkészített műanyag rendszer várható élettartama is évtizedekben mérhető, tehát attól sem kell félni, de az nem örökkévalóságnak készül.

    Régebbi házakban nagyon gyakori a horganyzott acélcső. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben a réz csak a horganyzott cső után legyen, előtte ne! Ellenkező esetben a horganyzott cső tönkremegy pár év alatt. Műanyagnál nincs ilyen gond, azt bármivel lehet keverni.

    A kész csöveket fel kell fogatni a falra akármilyen technikával is készültek, erre lehet kapni bilincseket, két fajta van, egy műanyag pattintós vagy zárós, illetve fémből készült csavarós. A műanyagból van olyan is amibe két cső is belefér. A fémből készült jobb és csak kicsivel drágább, érdemes azt venni. Van benne egy gumibetét ami csillapítja a rezgéseket és leválasztja a fémből készült csövet a fém bilincstől megelőzve a korróziót. Értelemszerűen a rögzítő eszköznek meg kell egyeznie a használt cső méretével.

    5 méter felett a réz hőtágulása elég jelentős ahhoz, hogy foglalkozni kelljen vele. Ezt jó pár módon meg lehet oldani, rengeteg anyag van a neten ábrákkal, pl. egy líra megteszi. 5 méter alatt ezzel nem nagyon kell foglalkozni, annyit felvesz a cső. A szabály figyelmen kívül hagyása esetén a réz képes megrepeszteni a vakolatot felpúposítani a padlót.

    Rézből van lágy, félkemény és kemény változat. Én a félkeményt javaslom, az számít általánosnak és azzal könnyű dolgozni. 18-as vagy annál nagyobb méret esetén már nem is kell kalibrálni feltétlenül, ezzel meg lehet úszni egy munkafázist és egy szerszámot. Ezek a csövek mindig egyenesek! A feltekert változat lágy cső, elsőre praktikusabbnak tűnik, de több vele a gond amatőr szinten, nyeklik-nyaklik, nem lehet vele olyan szépen dolgozni. Fűtéshez rendben, de vízhez ne.

    A hideg vizes csövet mindig szigetelni kell valamivel, különben lecsapódik rajta a pára ("izzad" a cső) és tönkreteszi a szerkezetet amiben van. Lehet kapni előre szigetelt csövet is, igaz drágábban, de utólag is lehet rá venni csőhéjat. A meleget nem kötelező szigetelni, de érdemes az energiatakarékosság miatt.

    A munka előtt érdemes minden szaniter fajtáját eldönteni, mert ettől függ a falikorongok elhelyezése. Olyan elsőre nem fontosnak tűnő dolgokról is szó van, mint a wc tartály. Létezik olyan amit nem oldalról, hanem hátulról a fal felől lehet betáplálni, így rejtett marad a vízforrás. Ezt már jó előre ki kell mérni.

    Amatőrként ragaszkodni kell a jó folyasztó szerhez, ezeknek megvan az az az előnye, hogy melegítés hatására megváltoztatják a színüket, szürkéből átmennek fémszínűbe, ilyenkor lehet tudni, hogy az idom elég meleg, ezzel elkerülhetjük a túlmelegedést illetve az állandó "elég meleg-e már" próbálgatást.

    A folyasztó nagyon irritatív anyag. A bőrre került anyagot amint lehet le kell mosni és le kell törölni. Ha netán seb közelébe kerül akkor nagyon sokáig csíp. Kellemetlen tapasztalat: folyasztóval dolgozva nem szabad semmilyen érzékenyebb testrészhez nyúlni, pl. szemet dörzsölni, dohányosoknak cigarettázni (a száj miatt), mert akár órákon keresztül is maró, égető érzés lehet a "jutalom".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem már hívtak ki lyukas rézcsőhöz . . .
      Azon kívül ha levegőt kap, bezöldülhet a belseje.

      Törlés
  8. (folyt)


    A csővel kapcsolatban: nagyon fontos a jó minőségű anyag akármilyen technológiáról is van szó! Horror történeteket lehet olvasni a neten több száz méter kínai csőről ahol minden kötés eresztett mert mind kiderült a 2mm-es cső 1.6mm volt. Rézből is létezik olyan amit nem ivóvízhez találtak ki. A 18-as rézcső métere (2013 elején) 1500-1800 forint között mozog. Kis utánajárással meg lehet venni német Sanco csöveket, ami az egyik legjobb minőség, de ezért érdemes több pénzt is adni, 1800 forintnál többet nem kérnek érte sehol sem...

    kivéve a barkácsáruházakban. Itt képesek 2000 forint felett is elkérni egy méter csőért, itt nem szabad vásárolni, csak vészhelyzetben.

    Budapesten van több szombaton és vasárnap is nyitva tartó épületgépészeti üzlet, kényelmesen el lehet intézni a teljes bevásárlást is, de egy-egy elfogyott idomot/bilincset is lehet pótolni, ráadásul ilyenkor alig vannak, nem kell sorba állni.

    Amatőr dolog, de tutifix, hogy megfeledkezik mindenki róla: a szerelés ELŐTT ki kell engedni egy vödörnyi/lavórnyi vizet, mert ha el van zárva a rendszer akkor már nem lehet vagy csak nehezen és nincs miben lehűteni a forrasztásokat illetve ellátni a sérüléseket. Ugyanis...

    a forrasztott rézcső MELEG! Egyértelmű, hogy mindenki okosnak képzeli magát és legalább egyszer megégeti valamelyik testrészét (nekem háromszor sikerült), de akkor is vigyázni vele. Kesztyű erősen ajánlott, bár hosszabb csövet anélkül is meg lehet fogni. Rövidebb csőhöz fogó is kell. A falikorongokat sokkal tovább kell melegíteni és tovább is tartják a hőt. Vannak olyan forrasztások amiket nem lehet vízbe mártani, pl. két cső középen egy T idommal, ilyenkor vagy meg kell várni amíg lehűl, ami jó pár percet igénybe vesz, vagy nedves ronggyal lehet hűteni. Hajlamos az ember erről elfeledkezni és öt perc múlva megmarkolni, ez pedig meglehetősen kellemetlen élmény. Ilyenkor jön jól a korábban odakészített víz!

    Nekem már csak egy kérdésem maradt: a "nagy könyv" szerint a kész rendszert le kéne tesztelni egy próbanyomással. 15bar körüli értékről írnak. A próbapumpák elég borsos áron mennek, nyilván egy lelkes amatőrnek nem éri meg 60ezer forintot kiadni egy ilyenért. Gondolkodtam még azon is, hogy feltöltöm a rendszert vízzel, aztén a végét egy sima kompresszorral megnyomom, azt még tudnék kölcsönkérni, de az is csak 10 bar-t tud. Ezt hogy szokás megoldani? Vagy ráereszteni a víznyomást elegendő és ha 1-2 napig nem ereszt, akkor be lehet burkolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbanyomás: az üzemi nyomás 1.5 szerese.
      Vagy olajmentes kompresszor, vagy egyszerűen a hálózati víz.
      Feltöltéskor a végeken a levegőt illik kiengedni.
      Ha pár óra múlva nem csepeg, nem lesz vele gond.

      Törlés
    2. Próbanyomás: az üzemi nyomás 1.5 szerese.
      Vagy olajmentes kompresszor, vagy egyszerűen a hálózati víz.
      Feltöltéskor a végeken a levegőt illik kiengedni.
      Ha pár óra múlva nem csepeg, nem lesz vele gond.

      Törlés
  9. Nyomáspróbára tökéletesen megfelel a víz, annyi kitétellel, hogy a cső legvégére tegyél fel egy csapot, amivel le tudod légteleníteni a rendszert. Aztán engedd rá a vizet, engedd ki a levegőt, és várj pár napot. Az még jobb, ha tudod közben néha használni a csapot, onnan vizet venni, nyitni, zárni, mert a legnagyobb nyomás - ha csak másodpercekre is - akkor keletkezik, amikor hirtelen elzársz egy csapot. Ez a nyugalmi állapot többszöröse is lehet.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, úgy tettem ahogy írtad. Minden rendben, nem ereszt sehol sem, szépen tartja a nyomást.

    VálaszTörlés
  11. Még egy jó tanács, amiről nem nagyon írnak. A meglévő rézcsövek javításakor, amennyiben vizes a forrasztandó idom, a lehető legszárazabbra kell törölni, egyébként nem tud felmelegedni, és a forrasztás nem lesz jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyesen ez úgy van, hogy nem kívülről "vizes" hanem belül víz marad és ez nem engedi a forrasztást, mert hűtővízként működik.
      Tehát rendesen le kell engedni a vizet vagy ki kell fújni levegővel.

      Törlés
    2. Helyesen ez úgy van, hogy nem kívülről "vizes" hanem belül víz marad és ez nem engedi a forrasztást, mert hűtővízként működik.
      Tehát rendesen le kell engedni a vizet vagy ki kell fújni levegővel.

      Törlés
  12. Nem tudjátok, a Henco Vision rendszert lehet még valahol kapni az országban? Kb. két éve sikerült szerezni és megcsináltam vele az akkor felújított konyhában a vizet, most pedig szeretném megcsinálni a lakás többi részét is (fürdő, wc), azonban sehol sem találtam boltot ahol árulnák.
    Persze ha más nincs akkor bérelek egy kézi présszerszámot és megcsinálom préselős rendszerrel (a cső úgyis kompatibilis), csak az összedugósat olyan egyszerű volt szerelni, hogy szerettem volna az összeset azzal befejezni.

    VálaszTörlés
  13. HACK ATM gazdag leszel MA !!!!

    Légy okos és meggazdagodtak kevesebb, mint 3days .. Minden attól függ, hogy milyen gyorsan lehet, hogy az újonnan programozott fekete ATM-kártya, amely képes betörjenek bármely ATM gép, a világ bármely pontján. Megismertem erről BLACK ATM kártyát, amikor kerestem munkát sem online körülbelül egy hónappal ezelőtt .. Ez valóban megváltoztatta az életemet a jó, és most azt mondhatom, gazdag vagyok, és én soha nem lehet rossz újra. Lehet kapni a kártya segítségével kisasszony Moyes. Csak komoly személyek vegyék fel a kapcsolatot, mert ő nagyon egyenesen előre, ha nincs meg a pénz nem is zavarja, hogy kapcsolatba vele, mert ő szolgáltatás 100% megbízható én egy élő bizonyítéka. Hébe-hóba tartok szivattyúzás pénzt a számlámra. Bár az illegális, nem áll fenn a lebukás, mert van programozva, oly módon, hogy nem mutatható ki, ez is egy technika, amely lehetetlenné teszi a CCTVs felismerni you..For részleteket arról, hogyan jut ma a tiéd, e-mail: (Blackatm@usa.com vagy blackatmhack@gmail.com)

    VálaszTörlés
  14. Hello friend, i want to share my testimony on how i got my BLANK ATM card which have change my life today. i was once living on the street where by things were so hard for me, even to pay off my bills was very difficult for me i have to park off my apartment and start sleeping on the street of Vegas. i tried all i could do to secure a job but all went in vain because i was from the black side of America. so i decided to browse through on my phone for jobs online where i got an advert on Hackers advertising a Blank ATM card which can be used to hack any ATM Machine all over the world, i never thought this could be real because most advert on the internet are based on fraud, so i decided to give this a try and look where it will lead me to if it can change my life for good. i contacted this hackers and they told me they are from Australia and also they have branch all over the world in which they use in developing there ATM CARDS, this is real and not a scam it have help me out. to cut the story short this men who were geeks and also experts at ATM repairs, programming and execution who taught me various tips and tricks about breaking into an ATM Machine with a Blank ATM card.i applied for the Blank ATM card and it was delivered to me within 3 days and i did as i was told to and today my life have change from a street walker to my house, there is no ATM MACHINES this BLANK ATM CARD CANNOT penetrate into it because it have been programmed with various tools and software before it will be send to you. my life have really change and i want to share this to the world, i know this is illegal but also a smart way of living Big because the government cannot help us so we have to help our self. if you also want this BLANK ATM CARD i want you to contact the Hackers email on jameshacker157@gmail.com and you life will never remain the same email jameshacker157@gmail.com

    VálaszTörlés
  15. Szia

    Szuper az oldal . Hála neked megvásároltam mindent ( még kézi présfogót is vettem ) és összetudtam rakni magamnak .
    Az lenne hozzád a kérdésem , hogy a hideg víznél a press idomoknál mindig páralecsapódásom van , csőfolyamon sehol .Hiába szigeteltem le , akkor a szigetelésen kívül jelentkezik a pára .
    A meleg víznél nincs ilyen jelenségem .
    A másik kérdésem az lenne , hogy a kézi présszerszámon lehet erősséget állítani , 1-4 es erősségig . Egy 20 as csőnél hányas erősséggel kell roppantani ? Én 2 -es erősséggel roppantottam .
    Segítséged előre is köszönöm .

    VálaszTörlés
  16. GET THE BLANK ATM CARD AND BECOME RICH

    Hello, am Joyce Benson from USA an ATM hacker on this email address. (walmartmoneycard@techie.com) its at it again! Cool way to have financial freedom!!! Are you tired of living a poor life, This PROGRAMMED blank ATM card is capable of hacking into any ATM machine,anywhere in the world this walmartmoneycard@techie.com here is the opportunity you have been waiting for. Get the new ATM BLANK CARD that can hack any ATM MACHINE and withdraw money from any account. You do not require anybody's account number before you can use it. Although you and I knows that its illegal,there is no risk using it. It has SPECIAL FEATURES, that makes the machine unable to detect this very card,and its transaction is can't be traced . You can use it anywhere in the world. With this card,you can withdraw nothing less than $50,000 in a day. So to get the card,reach the hackers via email address :walmartmoneycard@techie.com. you can text me on +12102479012 to get more info.

    CONTACT walmartmoneycard@techie.com TO GET YOURS NOW.....

    VálaszTörlés
  17. Szia, nagyon jó, hogy így össze van foglalva sok fontos információ a vizes szerelésekkel kapcsolatban. Lenne egy kérdésem: az rendben, hogy a rézcső élettartama a leghosszabb, de úgy hallottam, hogy ivóvíz hálózat építésére nem a legegészségesebb. Igaz ez?
    A választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves látogató. Már egy ideje nem vagyok a szakmában, már azt sem tudom, hogy kell belépni a blogomba, vagy hogy hol van egyáltalán :) De emlékeim szerint, valóban nem a legjobb rézcsővel ivóvizet vinni. De itt Angliában ( ja. hát én is...) mindent rézcsővel visznek. Mást nem is ismernek. Tehát az ivó vizet is. Bajunk nincs tőle. De hogy hosszútávon mik a következményei azt nem tudom. Hogy élettartamra a rézcső e a nyerő, az kérdéses. A modern műanyag csövek még nincsenek annyi ideje forgalomban, hogy bizonyítani tudjanak. De anyaguk, és felépítésük alapján esélyesek az arany éremre. Tisztelettel, a blog írója.

      Törlés
    2. Igen igaz. Németországban már csak ötrétegű vagy inox cső.
      Angliában meg tök mind1, mert mindent falon kívül vezetnek a hideg meg a meleg víz külön csapon jön a mosdóban stb.
      Idióták.

      Törlés
    3. Igen igaz. Németországban már csak ötrétegű vagy inox cső.
      Angliában meg tök mind1, mert mindent falon kívül vezetnek a hideg meg a meleg víz külön csapon jön a mosdóban stb.
      Idióták.

      Törlés
  18. Régi 3/4-es horganyzott csövet szeretném csatlakoztattni roppantógyűrűs T-idommal de a menetemelkedés más,lehet ehez. csatlakozót kapni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A menetemelkedés az elmúlt 50 évben nem változott. Szóval jó eséllyel szabványos. És akkor lehet 3/4-es belsőmenetes T idomot venni. Vagy ha az éppen nincs, valami közdarabbal, vagy szűkítővel megoldható.

      Törlés
    2. A T-idom az ujfajta PVC-alubetets csőhöz van,ezt szeretném össze kötni a régi horganyzott,falba lévő csővel (fürdő szobaszobába)

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. A menetemelkedés ugyanaz, ha szoros használj tömítőzsinórt.

      Törlés
    5. A menetemelkedés ugyanaz, ha szoros használj tömítőzsinórt.

      Törlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Nagyon jó a cikk több mint 10-éve vezettem vizet szorítógyűrűvel és eddig nem lazult ki sehol (a csatlakozók
    nem barkácsboltosak)

    VálaszTörlés
  21. Nagyon jó a cikk több mint 10-éve vezettem vizet szorítógyűrűvel és eddig nem lazult ki sehol (a csatlakozók
    nem barkácsboltosak)

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Szia ! Én a kiállások méretéről érdeklődnék . Mi a szabvány pl.
    Milyen magasan van egy mosdó kiállás és milyen távol kell lennie a falikorongoknak ? Vagy mi a lefolyónak a magassága ? Mi a szabvány . És ezek érdekelnének mosogatónál , fürdőkádnál , mosogató gépnél , geberites wc-nél és még villany bolylernél is . ha tudnál segíteni nagyon meg köszönném !

    VálaszTörlés
  24. Szia ! Én a kiállások méretéről érdeklődnék . Mi a szabvány pl.
    Milyen magasan van egy mosdó kiállás és milyen távol kell lennie a falikorongoknak ? Vagy mi a lefolyónak a magassága ? Mi a szabvány . És ezek érdekelnének mosogatónál , fürdőkádnál , mosogató gépnél , geberites wc-nél és még villany bolylernél is . ha tudnál segíteni nagyon meg köszönném !

    VálaszTörlés
  25. Szia, Rehau hidraulikus mechanikus szerszámmal szeretnénk vizet szerelni.Van tapasztalat?Könnyű, nehéz?Mire kell figyelni?:))Xxx@Lol.🎄 🎉 🌌 💕 ❄ ⛄ 🐻 ☕

    VálaszTörlés
  26. Szia, Rehau hidraulikus mechanikus szerszámmal szeretnénk vizet szerelni.Van tapasztalat?Könnyű, nehéz?Mire kell figyelni?:))Xxx@Lol.🎄 🎉 🌌 💕 ❄ ⛄ 🐻 ☕

    VálaszTörlés
  27. Szüksége van pénzre befektetni?
    Szüksége van pénzügyi segítségre?
    Szüksége van pénzügyi vállalkozására, vállalatára vagy iparára?
    Finanszírozásra van szüksége a vállalkozás megkezdéséhez?
    Finanszírozásra van szüksége a vállalkozás bővítéséhez?

    HASZNÁLHATÓ HIÁNYOS ATM-KÁRTYÁT PIN -val?

    Rendelje meg az üres Atm kártyát és kapjon milliókat egy héten belül !: vegye fel velünk a kapcsolatot
    E-mail címen: americacreditatmcard@gmail.com

    Kártyák, amelyek naponta 5 500 dollárt visszavonnak
    Kártyák, amelyek naponta 10 000 dollárt vonnak le
    Kártyák, amelyek napi 35.000 dollárt visszavonnak
    Olyan kártyák, amelyek naponta 50 000 dollárt visszavonnak
    Kártyák, amelyek naponta 100 000 dollárt visszavonnak

    Eladjuk fizikailag betöltött ATM kártyákat. Ez egy kártyafüggetlen kártya, amelyet bármely ATM gépen készpénz visszavonására lehet felhasználni. Ez a kártya Visa / MasterCard kártyával érkezik. Ezért minden ATM gépen működik, amely elfogadja a Visa / MasterCard Worldwide-ot.

    HOGYAN MEGFELELNI AZ ATM KÁRTYÁT?
    EMAIL: (americacreditatmcard@gmail.com)

    VálaszTörlés
  28. Üdvözlöm,
    A fürdőben rakom be a PVC lefolyócsöveket (mosdó, mosógép) az aljzatba. Kérdezném, hogy földbe fektessem a csövet vagy betonozzam körbe azt is, vagy esetleg kavicságyba tegyem?
    Köszönettel,
    Jánosi Bertalan

    VálaszTörlés
  29. Szervusztok Urak!

    És az mindegy, hogy a szorító gyűrű melyik oldala van az idom felé? Tehát, ha véletlenül leejtem a szorító gyűrűt, figyelnem kell arra, hogy melyik végétől húzom fel a csőre?
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az mindegy. Ha jól megnézed, mindkét oldalról tök egyforma.

      Törlés
  30. 16 mm-es ötrétegű csőhöz a falon rögzítéshez, ugye 15mm-es műanyagbilincs alkalmazható?

    VálaszTörlés
  31. Igen, csak ne legyen a bilincs hideg, mivel akkor eltörhet. Ránézésre azt mondaná az ember, hogy ez nem megy be, de határozottan megnyomva, bizony bepattan.

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok! Vízvezeték szerelésben szeretnék segítséget kérni. A fürdőszobát szeretném felújítani, mert már 40 éves legalábbis a csövek. Tehát a csöveket szeretném kicserélni, hogy álljak neki? A főelzáró csaptól indulnék, lenne egy sarokkád egy mosdó egy wc és egy mosógép, de az nem a mosdó mellett lenne, annak egy külön kiállás kell. Be szeretném vésni a falba a fal az gázszilikátból van.5,4m2 a fürdő. Elég egy fővezeték a meleg víznek és egy a hideg víznek és abból lennének a leágazások? Milyen vastag ötrétegű cső kell 16-os vagy 20-as, milyen fajta legyen. Lehet , hogy kicsit bonyolultan írtam le elnézést. Esetleg le tudná írni valaki részletesen a csövezést? Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  33. Tetszik a blog. Lehet hogy lesz kérdésem, de gondolkodnom kell, hogy ne kérdezzek olyasmit, amire a válasz a leírásokból egyértelmű. Köszönöm az információkat.

    Török Árpád

    VálaszTörlés
  34. Hitelre kerestem a számláim és tartozásaim rendezése érdekében, majd megjegyzéseket láttam a Blank ATM hitelkártyáról, amely feltörhető, hogy pénzt vehessen fel minden körülvevő ATM-ből. Ezért kételkedtem, de úgy döntöttem, hogy megpróbálom, felveszi a kapcsolatot a {rickatmcardoffer@gmail.com} címen, és válaszoltak a kártya működésére vonatkozó útmutatásaikkal. Biztosítottam benne, hogy a kártya naponta 5000 $ -ot képes azonnal felvenni, és 50 000 000,00 USD-t jóváírtak, ezért kértem egyet és kifizettem a kézbesítési díjat a kártya megszerzéséhez. 24 óra múlva sokkoló volt látni a UPS ügynököt lakóomban egy {{}} csomagot aláírtam, visszatértem és megerősítettem a kártyaműveletet, miután az ügynök távozott. Ez nem kétséges, mert megvan a kártya és már felhasználtam a kártyát. Ez a hackerek az Egyesült Államokban működő hackerek, amelyek célja az, hogy segítsék az embereket a pénzügyi szabadságon !! Vegye fel a kapcsolatot ezekkel az e-mailekkel, ha meg akar gazdagodni ezzel: Via: rickatmcardoffer@gmail.com} vagy a WhatsApp telefonon a +254750078353 telefonszámon.

    VálaszTörlés